DESKUNDIGHEID IN ARBEIDSHYGIËNE
Ergonomie op de werkplek:
Ik voer ergonomische beoordelingen uit volgens erkende normen, zoals de NEN-EN-ISO 10075 (Ergonomie-principes) en de NEN-ISO 11228 (Handmatig hanteren van lasten), om fysieke belasting en gezondheidsrisico’s te beperken. Hierbij worden KIM-methodes toegepast (KIM-Laden, KIM-Trillen, en KIM-Tillen) om de risico’s van tillen, dragen, duwen, trekken en blootstelling aan trillingen te analyseren. Het onderzoek omvat een uitgebreide evaluatie van werkhoudingen, fysieke belasting, en de werkomgeving (zoals verlichting en werkplekindeling). Met werkplekonderzoeken en fysieke belasting assessments worden praktische aanbevelingen gedaan die bijdragen aan een veilige, ergonomische werkhouding en verhogen van de efficiëntie.
LUCHTKWALITEIT BEHEER:
Als arbeidshygiënist voer ik luchtkwaliteitsonderzoeken uit om blootstelling aan schadelijke stoffen te minimaliseren en de werkomgeving veilig te houden. Specifieke blootstellingsmetingen worden uitgevoerd volgens de NEN 689-norm, gericht op het evalueren van concentraties van chemische stoffen in de ademzone van medewerkers. Deze norm omvat het vaststellen van grenswaarden, tijdgewogen meetmethoden en analyse van meetresultaten om te waarborgen dat de blootstelling binnen veilige grenzen blijft. Aan de hand van deze gegevens worden gerichte aanbevelingen gedaan, zoals verbeteringen in ventilatie of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, om de luchtkwaliteit en het welzijn van medewerkers te waarborgen.
Chemische Veiligheid:
Ik zorg voor het veilig omgaan met en opslaan van gevaarlijke stoffen volgens de richtlijnen van de PGS (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) en de Europese CLP-verordening (Classification, Labelling and Packaging). Dit omvat het catalogiseren en adviseren over stoffen die onder toezicht staan van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW-lijst), Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), potentiële Zeer Zorgwekkende Stoffen (pZZS), en CMR-stoffen (Carcinogeen, Mutageen en Reprotoxisch). Ik kan risico-inventarisaties uitgevoerd om blootstelling te beoordelen en beheersmaatregelen te bepalen, zoals veilige opslag, etikettering en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Door middel van veiligheidsinformatiebladen (SDS) en blootstellingsmetingen (zoals NEN 689) worden potentiële risico’s nauwkeurig in kaart gebracht, zodat de werkomgeving voldoet aan de geldende wetgeving en medewerkers veilig kunnen werken met chemische stoffen.
BIOLOGISCHE VEILIGHEID:
Ik waarborg samen met u de veilige omgang met biologische agentia zoals bacteriën, virussen en schimmels (inclusief sporen) om de gezondheid van medewerkers te beschermen. Dit omvat het identificeren van potentiële biologische risico’s, uitvoeren van risicobeoordelingen volgens de richtlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet en het opstellen van een passend beheersplan. Onderdeel van dit plan kan het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het implementeren van gecontroleerde werkruimten en het opzetten van hygiëneprotocollen zijn. Relevante normen zoals de NEN-EN-ISO 15190 voor laboratoriumveiligheid en de NEN-EN 14042 voor monitoring van biologische agentia op de werkplek bieden richtlijnen voor veilige omgang, ventilatie, persoonlijke beschermingsmiddelen en het beperken van blootstelling aan schadelijke micro-organismen.
TRILLEN EN GELUID:
Ik meet de blootstelling aan trillingen en geluid om gezondheidsrisico’s zoals gehoorverlies, trillingsziekte en spier- en skeletproblemen te voorkomen. Hierbij worden metingen uitgevoerd volgens de relevante normen, zoals de NEN-EN ISO 5349 voor hand-arm trillingen en de NEN-EN ISO 9612 voor geluid. Deze analyses omvatten zowel persoonlijke als omgevingsmetingen om blootstelling te evalueren en risico’s te beheersen. Aanbevelingen kunnen maatregelen omvatten zoals geluidsreductie, trillingsdemping, aangepaste werkplekken en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.